‘Laboratory Investigation’ isimli akademik mecmuada yayımlanan yeni araştırmadan sürpriz sonuçlar çıktı.
Independent Türkçe’de yer alan habere nazaran brokolideki bir molekülün ince bağırsağın iç dokusuyla etkileşime girerek hastalıkların ilerlemesini önlediğini tespit etti.
Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden Gary Perdew, “Araştırmamız, brokoli ve başka besinlerin farelerde ve muhtemelen insanlarda, sıhhate nasıl yarar sağladığına dair sistemlerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Brokoli, lahana ve Brüksel lahanası üzere turpgillerin olağan sağlıklı bir beslenmenin kesimi olması gerektiğine dair güçlü ispatlar sunuyor” dedi.
Brokolideki aril hidrokarbon reseptör ligandları ismi verilen moleküllerin AHR isimli bir protein çeşidine bağlandığını ve bağırsak hücrelerinin fonksiyonlarını etkileyen faaliyetleri meydana getirdiğini buldu.
Araştırma nasıl yapıldı?
Çalışmada, bilim insanları deneysel bir fare kümesine yüzde 15 brokoli içeren bir beslenme tertibi uyguladı. Bir denetim kümesini da brokoli içermeyen tipik laboratuvar besinleriyle beslediler.
Araştırmacılar hayvanların dokularını tahlil ettiklerinde, brokoliyle beslenmeyen farelerin AHR aktivitesinden mahrum olduklarını, bunun da bağırsak bariyer fonksiyonunun değişmesine neden olduğunu gördü.
Perdew, “Araştırmamız, brokolinin ve muhtemelen öteki besinlerin, AHR ligandlarının doğal kaynakları olarak kullanılabileceğini ve bu ligandlar açısından güçlü besinlerin ince bağırsağın esnekliğine katkıda bulunduğunu gösteriyor” diye ekledi.
Araştırmacılara nazaran yeni bulgular, AHR faaliyeti yoluyla aktarılan besin uyaranlarının, bağırsakların metabolik repertuarını potansiyel olarak yine şekillendirebileceğini gösteriyor.